Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Je moet helemaal niks

ZweepHet lijkt wel of we tegenwoordig zoveel moeten. Elke meeting en vergadering, elk gesprek komt het wel een keer ter sprake dat dit of dat moet. En dat is natuurlijk niet zo want je moet helemaal niks.

Je bent waarschijnlijk wel gemotiveerd om iets te doen of iets niet te doen. Je wil bijvoorbeeld beantwoorden aan de verwachtingen van je collegae, of van je directeur. Je wil niemand teleurstellen. Wellicht wil je graag boodschappen doen zodat je ‘s avonds iets in de kast hebt. En je wil je kinderen naar school brengen omdat de alternatieven niet erg handig zijn. Maar er is niemand die je dat verplicht met een zweep over de rug of die je iets verbied met een honkbalknuppel in de hand.

Het ‘moeten’ en ‘niet kunnen’ is erg ingebakken in ons dagelijkse taalgebruik, ik merk zelfs tijdens het typen van dit onderwerp dat ik je moet wil vertellen dat je niet te veel ‘moeten’ moet zeggen. Dat is soms niet zo makkelijk geef ik toe.

Het vervangen van ‘moeten’ en ‘niet kunnen’ door ‘willen’ kan je een hoop rust geven, want je hebt opeens meer controle over je eigen leven. Soms wil je misschien iets niet en raad eens: doe het dan ook niet. En als je het toch doet, wil je het dus wél. Het lijkt kort door de bocht maar probeer het eens. Mij heeft het in ieder geval veel rust in mijn kop gebracht.

1 comment

1 Sander Bosma { 03.12.08 at 23:46 }

Volgens een oud Hilversums spreekwoord moet je inderdaad niets, behalve poepen. In mijn beleving is ademhalen ook wel handig anders heb je niets meer te willen of niet te willen….

Leave a Comment