Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

AvT III: Leiderschap

chris-sogeti-kl.jpgNou, maanden van voorbereidingen (sinds december waren we er al mee bezig) zijn nu eindelijk tot wasdom gekomen, afgelopen donderdag in hotel Oud London in Zeist. Het derde seminar voor Sogeti management, dit keer met als onderwerp Leiderschap, is een feit.

Omdat we vroeg aanwezig moesten zijn voor de briefing en ik geen zin had om heel vroeg de auto in te gaan was ik de avond tevoren al in het hotel gearriveerd. Lekker om 7u opstaan dacht ik. De haan dacht er om 6:10 anders over. Suf beest. Naar KFC ermee.

Nou goed, ontbijt dus en daarna de briefing voor de ochtend. Om 8:30 sharp startte het programma met een Sergeant Majoor (gespeeld door een acteur) die de groep mee naar buiten nam voor een les directief leiderschap. De rest mocht een oefening doen zonder leiderschap, het leggen van een 8-knoop in een lang touw. Even later werd er gewisseld; al met al een leuke start van de dag die nu eens niet begon met anderhalf uur presentaties ‘consumeren’.

Verder was er een plenair deel waarna de groep diverse workshops kon doen. Ikzelf was moderator bij een Waarderend Interview sessie (Appreciative Inquiry) over Empowerment. Waarderend interviewen gaat er vanuit dat je een positief punt of moment uit iemands verleden of carriere pakt (in dit geval dus: wanneer voelde je je Empowered) en daar ga je dus op doorvragen. Dus niet op zoek gaan naar wat er negatief is/was, maar juist sterke punten opzoeken. Ik kon aanhaken bij de expertise van MdB van On-lime en eerst twee sessies meekijken; de andere twee sessies deed ik zelf als lead moderator. Over AI zal ik nog een keer wat posten.

Er was een strakke timing die we uiteindelijk nipt haalden. De lunch was inmiddels verkort tot 30 minuten en de pauzes tussendoor om van zaal te wisselen en koffie te nemen ingekort tot 5 minuten per break.  Om 18:00u gingen we aan het buffet, redelijk uitgeteld en uitgewrongen, maar zeker voldaan want de eerste reacties waren erg positief!

Volgende week een evaluatie en het programma fijnslijpen (en mogelijk bijslijpen) voor de andere twee sessies verderop in de maand.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment