Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Theorie: Gevechtsleiding en leiderschap

Fog of warTijdens de organisatie van de afgelopen seminars liepen we regelmatig tegen kleine situaties en aanpassingen aan in het programma. Zaken die je niet berekent, maar die toch geëffend en opgelost moeten worden. Het omgaan hiermee noemt men ‘gevechtsleiding’.

De context van deze term is dat je in een gevecht, oftewel dat moment dat je van voorbereiding overgaat in uitvoering, onmogelijk alles kunt plannen. Dit geldt overigens zowel voor dingen die zich ter plekke voordoen (iemand is ziek, er is apparatuur niet, uit de tijd lopen terwijl er nog volgende sessies zijn) als dingen die je wél vantevoren ziet aankomen. Met name bij de tweede categorie zaken kun je ook vantevoren al rekening houden met het feit dat je het later, tijdens de uitvoering, gaat oplossen. Je laat het aankomen op de ‘gevechtsleiding’.

Om de zaken hierop te laten aankomen (met voorbedachten rade althans) heb je wel randvoorwaarden. Je hebt namelijk mensen nodig met een bepaalde taakvolwassenheid en ervaring om niet in paniek te raken, doortastend beslissingen te kunnen nemen en ook in nieuwe situaties toch de goede beslissing te nemen. Hoe taakvolwassener je groep is, hoe meer je af kunt laten hangen van de ‘gevechtsleiding’ en eventualiteiten of kleine onvolkomenheden niet hoeft voor te bereiden.

Het gevaar zit er, vanzelfsprekend, in dat je op bepaalde situaties gewoon niet voorbereid bent, die je met ‘gevechtsleiding’ niet kun oplossen. Daarom is het altijd goed om een aantal scenario’s in gedachten te houden en voor te bereiden, en verder op een gegeven moment te realiseren dat je niet meer kunt doen dan je al gedaan hebt in de voorbereiding; daarna gaat de trein op snelheid komen en kun je alleen nog maar bijsturen.

2 comments

1 OTVOEM: denken voor doen | Agile Aware { 12.24.15 at 10:33 }

[…] de blogpost Theorie: Gevechtsleiding en leiderschap wordt ingegaan op het moment dat je over gaat van voorbereiding naar uitvoering, waarbij je […]

2 OTVOEM: denken voor doen — YFNUM { 03.09.17 at 11:25 }

[…] de blogpost Theorie: Gevechtsleiding en leiderschap wordt ingegaan op het moment dat je over gaat van voorbereiding naar uitvoering, waarbij je […]

Leave a Comment