Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Het verhaal van de apen

wise_monkeys.jpgMet enige regelmaat hoor ik dat we dingen doen, omdat we ze nou eenmaal zo doen. En we doen het zus en zo, omdat het altijd zus en zo gebeurt. En elke keer als ik dat hoor moet ik aan het volgendeverhaal denken. Geen idee of het een waar verhaal is, maar het is in ieder geval een mooi verhaal.

Er is een experiment gedaan met een grote groep apen. In de apenkooi bevonden zich twee voederbakken. Bij de ene voederbak konden apen eten wat ze wilden zonder problemen; bij de andere voederbak werd zodra een aap daarvan te eten nam een watersproeier in werking gesteld waardoor de hele groep nat werd. Nodeloos te zegen dat de kolonie dit snel doorhad en iedere aap alleen nog bij de veilige bak at; wie zich hier niet aan hield werd vanzelf teruggeroepen. Na verloop van tijd werd de helft van de groep vervangen door een stel nieuwe apen. Zodra één van deze nieuwe apen zich in de buurt van de ‘foute’ bak waagde, ging de oude groep roepen en schreeuwen. Snel hadden de nieuwe apen dit door en schreeuwden even hard mee; elke aap at alleen nog bij de ‘veilige’ voederbak. Toen dit was gebeurd, werd de andere helft van de originele groep vervangen door weer nieuwe apen. De apen die de vorige ronde er bij waren gekomen zorgden er ook voor dat de nieuwste aanwinsten níet bij de foute bak aten. Met als resultaat dat er alle apen wegbleven bij de bak die als fout werd bestempeld maar geeneen wist meer waarom.

De moraal van dit verhaal: durf gebruiken en tradities eens uit te pluizen en te vragen naar de reden waarom. Want de originele oorzaak is mogelijk allang achterhaald. Mogelijk kun je een proces of situatie verbeteren of zelfs helemaal omdraaien. Natuurlijk, wie weet loop je in dezelfde kuil die anderen al eens gemaakt hebben. Maar wie geen fouten maakt leert niet in zijn eigen kracht te staan.

Breintraining: laat dit verhaal eens los op het dragen van stropdassen.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment