Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Het stof is neergedaald…

Samen met Jeroen op de foto…na een dag op stap te zijn geweest met Jeroen, onze CEO. Of liever, hij is met mij op stap geweest. Of… nou goed, hoe dan ook, ik had een auto met chauffeur die dag. Zoals Jeroen het zei: jij bent verantwoordelijk voor de dag, het schema en de tijd en vertel mij maar waar we heen gaan. Maar ik ga er af en toe wél dwars doorheen. En dat heb ik geweten. Maar laat ik bij het begin beginnen. Het stof.

Elke maand gaat Jeroen met een willekeurige manager op stap; hiermee houdt hij contact met de werkvloer, leert mensen beter kennen, komt op plekken waar hij normaal nooit komt (buiten de boardrooms dus)… een dagje uit. En dit keer ging hij met mij mee (ik was aangewezen gevraagd door Frank Langeveld).

Vraag me niet waarom, maar ik had me er toch druk om gemaakt. Nuchter als ik ben heb ik er zelfs over gedroomd! En dagen met mezelf de discussie gevoerd of ik nou wel of niet die stropdas om zou doen; wel doen en mezelf hypocriet vinden omdat ik die meestal niet om heb? Of niet doen en dan bij onze CEO een ‘goede’ indruk achterlaten? Verder een interessant programma samenstellen, met medewerkers en klanten maar ja, de klant had net een sterfgeval in de familie dus moest het hele programma weer om want 2 uur op kantoor achter de laptop is ook zo inspirerend niet voor de CEO. En dan het begin van de dag, om 9:30 in Rotterdam. Op tijd komen, natuurlijk. Nou goed, tot zover de prelude. De dag zelf….

De wekker ging om 6:30, hele huis nog in diepe rust, en om 7u zat ik in de auto (mét stropdas overigens, die doe ik toch meestal wel om als ik bij klanten langs ga). Met als resultaat dat ik om 8u al bij kantoor Rotterdam was. Op zich wel plezierig, geen stress, geen gedoe, nog even wat mail doen, etcetera. Om 9:30 hadden we onze eerste afspraak, op kantoor Rotjeknor, met een aantal stakeholders binnen Sogeti van MD en K&V. Als onderwerp: het uitbesteden en doorontwikkelen van een bedrijfskritische PHP applicatie naar Sogeti. En natuurlijk stelde Jeroen de voordehandliggende vraag “PHP, is dat niet zo’n scripttaal”? Een mooie gelegenheid om het fenomeen Enterprise PHP even onder de aandacht te brengen. Je zou bijna denken dat ik het zo gepland had!

Daarna hadden we wat geharrewar over de logistiek aangezien Jeroen om 16u in hartje Rotterdam moest zijn en ik tegen die tijd in Dordrecht; maar samen rijden is natuurlijk wel gezellig! Uiteindelijk heb ik mijn auto eerst in het centrum van Rotterdam neergezet en toen zijn we samen naar onze klant PI gereden. In de auto nog even doorgepraat over PHP in het bijzonder en Open Source in het algemeen. En natuurlijk even de dag doorgesproken verder, wie we zouden spreken en wat bijzonderheden over deze en gene.

jeroen3.jpgBij PI zouden we samen lunchen met een aantal medewerkers maar door het iets langer lopen van de gesprekken (dat krijg je als de CEO er met zijn blik-van-buiten zich in het gesprek mengt) deden we dat toch maar later. Dus van 11:30 tot 13:10 hebben we drie medewerkers gesproken; het leek wel speeddaten. Daarna zijn we met zijn vijven (Jeroen, ik en de medewerkers) nog een snelle lunch gaan doen.

Meteen weer de auto in (een BMW 5 met chauffeur is helemaal de shizzle!)  en nu naar hartje Rotterdam terug voor een beoordeling. Ook hier weer kwam Jeroen met kritische opmerkingen waardoor ik tóch even anders tegen zaken aan ging kijken; grappig en weer een erg leuk gesprek gehad. En daarna hup de BMW weer in en bij mijn auto afgezet, een paar minuten nagepraat en toen was de dag met Jeroen alweer voorbij.

Wok overlegIk had ook nog een afspraak, in Dordrecht, om met DSE management de strategie en cijfers door te spreken. Elke Expertisemanager deed een kort stuk en daarna deed Frank L. een wat langere presentatie waarin hij terugkeek op de strategiesessies en vooruitkeek op de rest van het jaar. Daarna zijn we afgezakt naar een chinees restaurantje in de buurt voor Saté (het heet nou eenmaal een saté overleg, alhoewel de origine daarvan volgens mij verloren is geraakt in de nevelen der tijd).

suffebrug.jpgIk had afgesproken dat ik op tijd weg zou gaan omdat ik deze avond mijn laatste Taekwondo les zou hebben voor mijn 7e Kup examen van zaterdag. Maar ja, het eten kwam pas laat en toen ik eindelijk onderweg naar huis was ging ook de Brienenoord brug nog open! Uiteindelijk dus noch het diner helemaal meegemaakt, noch mijn les gehaald.

Terugkijkend was het een drukke, leuke én leerzame dag. Het was een soort achtbaan en ik vond het heel bijzonder om mee te maken hoe Jeroen in gesprekken kritisch kon zijn zónder waardeoordelen te vellen; dat zette me tot nadenken over waarom ik nou de dingen doe zoals ik ze doe en dat is toch al één van mijn allergieën (dingen doen omdat je ze zo doet) dus daar was ik blij mee.

Jammer alleen van mijn taekwondo les.

EDIT: zaterdag examen gedaan, ging best ok, hopelijk toch geslaagd

EDIT 2: inderdaad geslaagd, groene band (7e kup) gekregen!

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment