Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Boekbespreking: En nu laat ik mijn baard staan – Leen Zevenbergen

ennulaatikmijnbaardstaan.jpgLeen Zevenbergen heeft in zijn boek ‘En nu laat ik mijn baard staan’ de koe bij de spreekwoordelijke hoorns gevat en zijn visie op het gebied van leiderschap weergegeven. Dit laat zich samenvatten als COSI, oftwel Creatief Ondernemen en Sprankelend Inspireren. In dit boek legt hij uit wat hij er mee bedoelt en wat het leiders en organisaties kan brengen.

Het eerste dat opvalt is de kwaliteit van het boek en dan met name de layout. Het is prachtig vormgegeven met korte en goed herkenbare hoofdstukken. Dit maakt het boek goed leesbaar en prima om even snel een hoofdstuk tussendoor te lezen, want die  beslaan meestal maar 3 a 4 pagina’s.

Inhoudelijk is het boek onderverdeeld in 4 hoofdthema’s namelijk (voorspelbaar) Creatief, Ondernemen, Sprankelen en Inspireren. Afhankelijk van je rol en organisatie zul je aan het ene of andere hoofdstuk meer hebben maar allen zijn leuk om te lezen door een vlotte schrijfstijl.

Als je al een tijd in een leiders- of managementrol zit zul je in dit boek niet zozeer iets nieuws of verrassends tegenkomen maar wordt je wel weer even met je neus op de feiten gedrukt. Hoe belangrijk het is om soms tijd te nemen om niets te doen met elkaar. Hoe je mensen in hun waarde laat, creativiteit stimuleert, hoe je mensen inspirereert en mensen en organsaties laat sprankelen.

Voor beginnende managers of leiders is het een leuk boek dat (zonder geformaliseerde theorieën aan te halen) een prima kader schept over wat voor omgeving je zou moeten scheppen om mensen (en organisaties of afdelingen) maximaal tot hun recht te laten komen.

Kortom niks wereldschokkend, wel leuk geschreven en genoeg stof om over na te denken en zelf weer eens te reflecteren en te proberen uit de vaste ritmes van alledag te breken en je eigen handelen als leider en manager onder de loep te nemen.

ISBN: 90.470.0242.3

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment