Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Overpeinzingen

Le Penseur, RodinHet leuk en bijzondere van vakantie is dat je meer dan genoeg tijd hebt om over dingen na te denken. Althans, dat had ik de afgelopen weken. Geen boeken meegenomen zodat ik niet teveel afgeleid zou worden van de kids en zo veel mogelijk er voor hun zou zijn. Rustige avonden, af en toe een wandeling of een enkel moment alleen, soms wat hardlopen. En dan gaan de hersenen, niet afgeleid door de bezigheid en waan van alledag, eens nadenken over andere dingen. Met name: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor.

 Deze gedachtengangen zijn in eerste instantie vorig jaar in gang gezet door de cursussen Kenefco van Wim Wamsteeker. Daarna heb ik het laten afdalen en heeft het zijn werk gedaan in het onderbewuste van mijn geest. Wellicht is het gewoon het begin van de penopauze (volgens Jung, meen ik). Midlifecrisis misschien. Enfin, hoe dan ook, ik heb veel nagedacht.

Waarom ben ik manager geworden? Vind ik dat wel leuk? Of doe ik dat voor de status misschien. Of voor de macht? Een stukje bewijzen ‘dat ik het kan’ tegenover mezelf of tegenover de rest van de wereld? Daarnaast is er natuurlijk de eeuwige spagaat tussen geld en vrijheid. Leuke dingen doen kost geld, maar veel geld gaan verdienen kost tijd. Ik hou van leuke en mooie spullen, die koop ik graag, en van leuke dingen doen. Een stuk genot en een stuk status. Maar ik wil ook graag de tijd hebben er van te genieten, misschien ooit 90% of 80% gaan werken om meer motor te rijden of te sporten. Leren muziek te maken. Meer met de kinderen doen. Maar dat moet financieël wel kunnen natuurlijk.

Vaak hoor je van mensen wie iets vreselijks is overkomen (een ernstige ziekte, een groot verlies): had ik maar meer genoten op het moment dat het kon. En die wijsheid in gedachten houden maar wel vooruitkijken voor een zorgeloze oude dag (lijkt me ook fijn) is een bijna onmogelijke combinatie.

Terug naar mijn originele vraag: waar doe ik het allemaal voor? Doe ik het nou echt omdat ik mijn werk leuk vind? Doe ik het vanwege de status of misschien de vooruitzichten van carriëre en geld? Om te zorgen voor mijn oude dag misschien? Of alleen maar omdat ik te laf ben om bijvoorbeeld iets in de (ik noem maar een dwarsstraat) buitensport te gaan doen en er financieël op achteruit te gaan?

Veel vragen en weinig antwoorden. Zodra ik antwoorden vind zal ik ze zeker delen. Ik heb nog een vakantie nodig denk ik, ik ben er allemaal nog niet uit.

4 comments

1 Sander Bosma { 08.19.08 at 22:54 }

Ik hou me aanbevolen voor de antwoorden.

2 Ruud Steeghs { 08.21.08 at 18:12 }
3 Sander Bosma { 08.27.08 at 23:01 }

Deze is ook leuk, 7 dagen weekend…

4 Sander Bosma { 08.27.08 at 23:02 }

Leave a Comment