Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Sociale netwerken: here to stay?

social_network.jpgToen ik me ergens deze week aanmeldde voor FaceBook kwam de realisatie dat ik nou wel heel erg genetwerkt ben met een paar honderd ‘vrienden’ en ‘collegae’ terwijl ik in de dagelijkse praktijk een handvol vrienden echt regelmatig zie (die geen van allen actief op een sociaal netwerk zijn) en een paar handenvol collegae.

Als je geen opsomming wil en mijn mening daarover van netwerken, moet je even doorscrollen.

  • Het hele sociale netwerken is (voor mij althans) in Nederland begonnen met Windows Live Spaces (voorheen MSN spaces). Dit was een package deal bij Hotmail en ja, daar heb ik nu een profiel. Doe er verder niet zo heel veel mee, maar ben er al wel sinds pak ’em beet ’97 mee bezig.
  • Het eerste netwerk dat ik serieus gebruikte was Linkedin, die vooral gericht is op de zakelijke markt. Dit uit zich door de focus op werkervaringen, CV’s, opdrachtgevers en ‘recommendations’. Handig om in je netwerk te zoeken of een ‘oude’ contactpersoon op te duikelen en om collegae die je uit het oog bent verloren weer te vinden.
  • Wat later ben ik aangehaakt bij Hyves, een vooral Nederlands feestje maar leuk en makkelijk in het gebruik, vrij hip. Het lijkt vooral gericht te zijn op de jeugd overigens maar is denk ik wel een van de grootste communities in Nederland. Dan reken ik overigens het jonge-tiener netwerk Habbo even niet mee.
  • Afgelopen jaar ben ik daarna in aanraking gekomen met Plaxo Pulse, dat een omgevingsonafhankelijk netwerk probeert te zijn voor familie, vrienden en collegae door elkaar heen. Ik doe er verder niet veel mee omdat ik een beetje overvoerd raak met netwerken (ik netwerk me helemaal suf) maar collegae om me heen zitten er wel op. De vergelijking met Linkedin dringt zich op, zeker omdat het (in mijn omgeving althans) alleen zakelijk wordt gebruikt.
  • En uiteindelijk ben ik sinds deze week dan aangesloten bij Facebook, nummer twee op de lijst van grootste netwerken. Het leuke van Facebook vind ik zelf de integratie met allerlei applicaties en spelletjes waardoor je hele andere dingen doet met je netwerk dan alleen maar ‘wie is waar’ en ‘wie doet wat nu’ berichtjes.
  • De nummer één is overigens MySpace, dus als je ROI voor je tijd wil zou je daarvoor moeten kiezen. Zoals gezegd, gevolgd dus door Facebook en daarna op nummer 3 de al eerder gememoreerde Live Spaces. Om wat getallen te noemen, de bovengenoemde top 3 hebben respectievelijk 245 miljoen, 124 miljoen en 120 miljoen gebruikers. Een uitgebreide lijst van sociale netwerken vind je hier.

Ok, een lange lijst, heel interessant allemaal, maar wat wil ik er nou eigenlijk mee zeggen?

Nou, het bijzondere is dat ik inmiddels begin te ervaren dat ik het hebben van een voorsprong door op een netwerk (of meerdere) te zitten ik nu overga naar een fase waarin ik het ervaar als een nadeel om er niet op te zitten. Mijn aanwezigheid op bijvoorbeeld Plaxo Pulse is daaruit voortgekomen; een Me Too ervaring dus. Daarmee vraag ik me af of hier een vergelijkbare ontwikkeling ontstaat als bijvoorbeeld met mobiele telefoons, een website en een mailadres; allemaal dingen die eerst weggelegd waren voor de enkeling maar waarvan het níet hebben nu een nadeel is.

Daarbij speelt zeker ook mee dat vanuit bedrijfskundig inzicht de zogenoemde Communities een uitermate interessant gremium zijn. Hier kun je informatie uit halen, gericht adverteren, en wat al niet meer. Ook op kleinere schaal zijn communities van/voor een bepaalde doelgroep (of het nou gaat om een space van Ajax fans, een forum voor Java programmeurs of een blog van een game developer) interessant. Het geeft je als bedrijf een klankbord en levert klantenbinding op, en inzicht in wat jouw (trouwe) klanten willen. Bedrijven *willen* dus communities hebben en zullen dit stimuleren, motiveren en faciliteren, hoe meer hoe beter.

Here to stay dus? Ja, ik denk het wel. Nu hou ik op, ik moet op Hyves laten weten dat ik ‘aan het werk @ home’ ben, op Plaxo dat ik klaar ben met bloggen over Plaxo, op Facebook mijn Knighthood Applicatie aanklikken om mijn kasteel te bemannen, op MySpaces mijn unieke URL aanmaken en op Linkedin een recommendation schrijven. Doe ik gelijk een rondje langs alle blogs van vrienden en collegae en over een uurtje kan ik weer écht aan het werk.

1 comment

1 Ma { 01.07.09 at 1:13 }

Leuk hoor, ook al snap ik niet alles.
Lees je nog wel eens (bv.een boek)?

Leave a Comment