Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Zendcon 08: IBM en PHP (met name i5)

ibm-systemi-logo.jpgBehalve dat Microsoft het licht heeft gezien en overgaat (in ieder gevel op ondersteuning van) open source software, is er nog een grote partij die in PHP mogelijkheden ziet: IBM. IBM heeft de archaïsche ontwikkeltaal RPG voor hun i5 serie servers (voorheen AS/400) en die heeft nogal beperkte mogelijkheden. Ze maken nu dus de beweging naar PHP op i5 servers en zetten daar zwaar op in.Een paar voorbeelden van PHP voordelen boven RPG zijn bijvoorbeeld het inlezen en manipuleren van XML bestanden (veel minder code met PHP) en het gebruik van WebServices (10 regels PHP tegenover 50+ in RPG).Ook qua frameworks heeft i5 een goeie aan PHP. Behalve het vrij uitgebreide ZEND framework is er ook het ATK framework dat speciaal ontwikkeld is voor Business Applications, Hiervan is dan weer een speciale i5 versie gemaakt die alleen nog in het Nederlands verkrijgbaar is. Het is te vinden op www.i7.nl (i5 + PHP + ATK = i7). Verder van belang is de ZEND 5250 bridge toolkit die het werken met ‘green screens’ een stuk makkelijker maakt. Je kunt dan bijvoorbeeld services, portals, mashups, AJAX en meer gebruiken op oude i5 applicaties. Het voordeel van het gebruiken van deze Bridge is dat het gebruikt maakt van de formele IBM WebFacing zerver. Een paar aansprekende voorbeelden zijn rugerauction.com (waar i5 met RPG werd gebruikt en in een maand met PHP live is gegaan), sugarcrm.com en mantis400.com (een helpdeskpakket dat draait op DB2/i5/PHP)

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment