Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Bezoek aan de Open Source Conference 2008, geen voldoende

red-hat-logo-big.jpgRed Hat (naar verluidt de grootste Open Source leverancier ter wereld) organiseerde in de Westergasfabriek een Open Source Conference, en ik was daarbij. Het hele feest zou om 10u  beginnen (mooie tijd) maar begon uiteindelijk om half elf, voor een deel vanwege de regen en dus file. Jammer, want daardoor liep de hele conferentie organisatorisch eigenlijk in de soep.  

Het hele feest begon met een korte inleiding van een spreker over de Open Source propositie in zijn algemeen. Belangrijke trends in de IT voor de komende jaren zijn:

  • Kostenreductie – voornamelijk door open source en virtualisatie
  • Energiebesparing – momenteel is 50% van de hardwarematige IT kosten in gebruik voor energie en dat zal groeien naar 80% op termijn.
  • Performance
  • Security
  • Availability – uptime en betrouwbaarheid
  • Simplifying management – het vergemakkelijken van business gebruik van IT

In veel van deze gevallen kan open source software een belangrijke rol spelen. Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat in 2012 80% van alle commerciele producten open source componenten zal hebben (ik moet dat specifieke rapport nog vinden, dus ik geloof de spreker maar even).

Na deze inleiding was er een interessante presentatie van IBM rondom hun gebruik van en insteek richting open source; dit richtte zich voornamelijk op het gebruik van de besturingssystemen op de servers en het gebruik van mainframes overigens. Ik hoorde daar voor het eerst over de Green 500, Xen en Nagios.

Een klantcase van een grote bank gaf daarna inzicht in hun IT propositie, namelijk Re-use vóór Buy vóór Build. En het gebruik van open source componenten telt natuurlijk als Re-use.

Daarna was er nog een presentatie van Alfresco, een open source ECM systeem dat zichzelf positioneerd als ‘het alternatief voor Sharepoint‘. Ietwat saai en bijna een half uur presentatie van de organisatie en achtergrond voordat het interessant en inhoudelijk werd.

Na dit verhaal hield ik het voor gezien. De rest van de sprekers leek me niet zodanig interessant meer en de locatie was nogal belabberd; hierover meer in een andere post. Verder had de organisatie er voor gekozen om in dezelfde ruimte als de presentaties waren ook een productenmarkt te plaatsen: veel en vooral storend achtergrondgeklets dus. Ook was de logistiek rondom locaties wisselen matig (ik kwam aan op de andere locatie en de presentatie was al begonnen, terwijl ik na afloop van de vorige presentatie zonder enige pauze was doorgelopen) en de catering mager (koffie, thee, water). Al met al een niet al te best seminar met relatief weinig spannende/innovatieve inhoud en teveel klant- en productpresentaties.

Het was de eerste keer, dus ik hoop op een stevige verbetering volgend jaar voor een eventuele tweede editie. Ik ben benieuwd of de gasten die speciaal hiervoor uit het buitenland waren gekomen dat er nog een keer voor over hebben.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment