Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Het manager-dilemma

jobrotation.gifIk heb het al meerdere malen gehad over jobrotation en bedacht hoe ik daar zelf tegenover zou staan. Wat zou er het voordeel van zijn en wat het nadeel. Zou ik het zelf willen of, als ik aan de sturende kant zou zitten, hoe zou ik er over beslissen. Eén van de dilemma’s die dan spelen is: in wat voor omgeving kom ik terecht? Wat is daar mijn meerwaarde? Of, vanuit de sturende kant, hoe bepaal ik wie er een constructieve en vernieuwende bijdrage kan leveren. En, nog meer gepolariseerd: kies ik voor een interne manager of voor een externe?

Een interne manager op een andere  plek neerzetten (of een interne professional promoveren) heeft een boel voordelen. Je weet wat je aan iemand hebt voornamelijk en het is iemand die waarschijnlijk makkelijker dingen gedaan krijgt door zijn interne netwerk. Je kent zijn capaciteiten en die persoon heeft vanuit zijn praktijk waarschijnlijk ook wel een mening over wat er wel werkt en vooral ook wat er niet werkt en dus anders kan. In het kort, dezelfde redenen die je aanvoert om een manager eerst in de praktijk de werkvloer te laten voelen.

Een externe manager heeft als enorm voordeel dat hij níet de oogkleppen van de gemiddelde interne manager opheeft, praktijkervaring (best practices) meeneemt vanuit een ander bedrijf en een nieuwe dan wel frisse wind kan laten waaien. Kortom, een externe manager heeft veel voordelen die je in een gemiddelde interim manager ook zou zien.  

Die twee combineren is bijna onmogelijk, het is het één of het ander. Kennis en ervaring, intern netwerk en weten wat je aan iemand hebt. Of die frisse blik, een extern netwerk, best practices van andere bedrijven. Daarbij kies je bij interne managers voor potentie, bij externe managers voor bewezen ervaring. 

Waarschijnlijk kies je bij een goed lopend bedrijf eerder voor de interne managers (met als risico dat je decantent, navelstaarderig en  uniform wordt) en kies je bij een verandertraject/crisis voor een externe manager. Iets minder gepolariseerd zou je er voor kunnen kiezen om een manager van de ene divisie/afdeling naar de andere te kunnen brengen waarbij je dan hoopt dat je de voordelen van beide typen hebt en minder de nadelen. Maar uiteindelijk speelt op dat micro-niveau hetzelfde dilemma. Het manager-dilemma.

Ik ben er nog niet uit wat nou het beste is in welke situatie.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment