Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

WebEx: een collaboration tool er bij

webex.jpgIk heb al vaker geblogd over diverse communicatiemiddelen, of het nou UCC en MSN was, dan wel Skype of juist sociale netwerken; en ik kan er weer een aan de lijst toevoegen. De afgelopen week heb ik twee maal contact gehad met ZEND om over gezamelijke dienstverlening te praten. Nou gebeurt dat wel eens via Skype maar met meerdere mensen in een meeting zitten is dan toch vaak minder handig. Vertraging en kwaliteitsverlies spelen een goede meeting dan parten. Afgelopen week heb ik dan kennis gemaakt met WebEx, die (het beste van?) twee werelden combineert.

Webex is een online tool waarmee je samen naar iets kunt kijken (bijvoorbeeld een presentatie), kunt chatten en kunt video’en. Alleen alle gesproken communicatie gaat via de telefoon! Je belt in naar een locaal nummer (of, mooier nog, laat je bellen) en als je dan een headsetje regelt werkt het eigenlijk uitstekend! De verbindingskwaliteit is prima en via de tool zelf kun je nog privé chatten en zo nog wat zaken.

Mijn eerste indruk was: wat een malligheid, waarom niet gewoon ook stem via het web? Maar daarbij gaan dan toch vaak (zeker als je ook video gebruikt) uploadsnelheden en lag een rol spelen; en juist voor een goed gesprek is dat heel hinderlijk! Dat de slide een halve seconde op zich laat wachten of een chatbericht een seconde later opduikt is minder erg denk ik.Alleen de WebEx host hoeft er overigens voor te betalen, de deelnemers kunnen gewoon instappen. Tot nu toe vind ik het een handige tool, met name omdat andere tools (Microsoft, IBM) erg afhankelijk zijn van hard- en software, firewalls, en meer van dat soort beperkingen. En dat terwijl ik nou juist laagdrempelige methoden wil hebben om ook met mensen buiten de muren van mijn bedrijf te kunnen webconferencen!

Update 23.3: Naar aanleiding van de opmerking van Peter ga ik binnenkort eens aan de slag met Livemeeting

4 comments

1 Thomas { 03.12.09 at 14:39 }

Ik vind de audio kwaliteit erg matig bij WebEx. Daarnaast is het een ActiveX bolwerk. Dit wil nog wel eens problemen geven op het moment dat er verschillende browser versies worden gebruikt (dus echt browser based is het niet aangezien je altijd componentjes moet installeren).

2 Peter de Haas { 03.14.09 at 23:54 }

Christiaan,
“andere tools (Microsoft, IBM) erg afhankelijk zijn van hard- en software, firewalls, en meer van dat soort beperkingen. En dat terwijl ik nou juist laagdrempelige methoden wil hebben om ook met mensen buiten de muren van mijn bedrijf te kunnen webconferencen!”

Dit is niet helemaal juist. Voor Webconferencing heeft Microsoft sinds 2005 de dienst LiveMeeting. Dit is een volledig webgebaseerde webconferencing service, die sinds 2 jaar ook 2-weg VOIP en Video geintergeerd heeft. ActiveX download geeft rijke client experience, maar native browser gebruik kan ook.
(http://www.microsoft.com/netherlands/office/livemeeting/default.aspx)

Met de introductie van Office Communications Server 2007 hebben klanten ook de keuze om middels deze server de webconferecing dienst in huis te hosten.

LiveMeeting maakt ook onderdeel uit van de Online diensten die Microsoft recent heeft geintroduceerd. LiveMeeting is hierin te licenceren vanaf 3,83 per gebruiker per maand : (http://www.microsoft.com/online/nl-nl/office-live-meeting.mspx)

3 Christiaan { 03.15.09 at 1:08 }

Peter,

dank voor de tip, ik ga eens kijken of ik deze eens kan uitproberen. Zal vast wel te verkrijgen zijn binnen de muren van Sogeti!

Kan ik hiermee dan ook incidenteel met mensen in webconference komen? Dus bijvoorbeeld voor een eenmalig overleg met een klant of leverancier?

Gr

4 Peter de Haas { 03.15.09 at 12:04 }

Christiaan,
I weet bijna zeker dat jullie een LiveMeeting klant zijn. Zo niet dan moet dan snel gebeuren :-)

LiveMeeting is inderdaad uitstekend voor het ad-hoc en/of gepland opzetten van Meeting, juist ook met externen.

Alleen de persoon die de meeting opzet hoeft maar LiveMeeting gebruiker (met licentie dus te zijn) de rest kan gewoon deelnemen.

Ik gebruiken het meerdere keren per week voor meetings met klanten, partners en collega’s.

Ook gebruiken we het heel vaak voor ‘webinars’ waarin we bijvoorbeeld klanten of partners (soms meer dan 50 per sessie) bijpraten over een bepaald onderwerp.

Leave a Comment