Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

De gemengde zegeningen van thuiswerken

laptop.jpgHet lijkt het nuttige met het aangename te verenigen: thuiswerken. Je kunt je tijd indelen zoals je zelf wilt, hoeft niet de file in, is de perfecte manier om werk en privé te delen. Het Nieuwe Werken in Optima Forma. Nog even een wasje doen, rustig de tijd nemen voor de kinderen, de sudderlappen om drie uur op zetten. En dan ‘s avonds nog wat mail wegwerken of je projectwerkzaamheden afronden.

Zelf maak ik graag gebruik van de vrijheid die ik als manager heb; mijn agenda is dynamisch en door mijzelf te bepalen. Als ik een dag geen afspraken heb, ga ik meestal niet naar één van onze kantoren toe; waarom zou ik? Ik zit al bijna 40000 kilometer per jaar in de auto en besteedt talloze uren in de verschillende stadia van voorwaarts bewegend verkeer.

Ik kan beginnen zodra de kinderen de deur uit zijn en hoef pas te stoppen als ze terugkomen, neem minder pauzes omdat er toch geen collegae zijn om mee te kletsen en de lunch kan helemaal snel; broodje smeren en achter de laptop verder. Want ik ben natuurlijk maximaal genetwerkt! Met VPN kan ik bij Outlook, via MSN en Outlook Messenger kan ik overleggen met collegae en medewerkers en voor de noodzakelijke meetings hebben we ook nog Skype en WebEx. Met LinkedIn, Plaxo, Twitter en Hyves hou ik iedereen op de hoogte van mijn wederwaardigheden en lees ik ook wat anderen doen. Ik hoef dus niks te missen; wie heeft er nou nog persoonlijke interactie nodig? Alles kan via de digitale snelweg.

Ook mijn werkomgeving verandert verder op mijn laptop niet; VPN geeft me toegang tot alles waar ik het bedrijfsnetwerk voor nodig heb. De file-servers, de Outlook agenda, Livemeeting. Alles is in een paar muisklikken bereikbaar. Zelfs de GSM met zijn push-mail functionaliteit werkt mee om werk locatie- en tijdonafhankelijk te maken.

Theoretisch gesproken zijn de grenzen tussen werk en privé dus aan het vervagen, niet in het minst omdat je werk zo’n belangrijk deel van je leven uitmaakt. Even je gmail of favoriete fora bekijken onder werktijd is net zo normaal als ‘s-avonds thuis je via Outlook Web Access je mail controleren of een creatief idee uitwerken.

En toch… merk ik dat ik wat kriegel wordt als ik teveel thuis zit. Ik ga me vervelen, lijkt wel, en activiteiten die niet per sé hoeven te gebeuren doe ik ook niet altijd zodra het kan. Er is niet iemand die mij er op aanspreekt wat ik moet doen, wanneer ik het moet doen en waar ik het moet doen. Resultaten van mijn werk blijken (enkele instrumentele uitzonderingen daargelaten) meestal pas op de lange termijn, door inzetten, omzet en de tevredenheid van mijn medewerkers. Het schrijven van notities, uitwerken van proposities, bijwerken van intranet-content en andere zaken hebben vaak minder tijdsdruk en vereisen een bepaalde creativiteit en inspiratie.

Toegegeven, creativiteit en inspiratie laten zich niet dwingen maar ik ervaar dat de transitie maken naar mijn werkgerelateerde gemoedstoestand door mijn pak aan te trekken en in de auto naar kantoor te rijden een moment van gewaarwording is. Een rustige overgang van mijn ene denkpatroon (die van huisvader) naar mijn andere denkpatroon (die van manager) en ‘s-avonds vice-versa. Het bewust beginnen en eindigen van de werkdag geeft me meer rust en zet ook mijn hoofd klaar voor de proactieve houding die ik nodig heb voor mijn werk. Daarnaast kan ik na een werkdag met recht mijn hoofd afsluiten voor de eisen van de zaak; vandaag mijn best gedaan, morgen weer een dag (noodgevallen daargelaten). Thuis ben ik voor een deel nog bezig met het huishouden, op kantoor niet.

Ik ga dus het recht op thuis werken voor mezelf beperken; ook als ik geen afspraken heb ga ik vaker naar kantoor. Niet in het minste om gezellig samen met collegae te kunnen grappen en lunchen, maar ook om in een omgeving te zijn waar ik makkelijker mijn geest bewust kan maken van de zaken die moeten gebeuren. En thuiswerken ga ik meer reserveren voor afgebakende stukken werk; een beoordeling schrijven, een whitepaper uitwerken, daar heb je juist rust bij nodig.

Misschien mijn volgende huis maar met een aparte kantoorruimte inrichten…

Dit artikel is op 8 mei 2009 verschenen op Computable.nl als Opinieonderdeel van het Loopbaanthema

1 comment

1 Daniel { 05.13.09 at 12:07 }

Chris,

Goed stuk, ik herken een een groot van wat je schrijft ook in mijn situatie, behalve dat ik (nog) geen vader ben. Als ik lekker wil doorwerken geef ik de voorkeur aan een rustig kantoor. Dat kan zijn vanaf 17.00 uur, of gewoon een fijne kamer zonder veel afleiding. Het ‘op kantoor zijn’ zorgt dan ook bij mij voor de juiste modus. Op dagen zonder afspraken kan je wel prima ‘om de files’ heen, dat scheelt dan nog wel iets.
Ik merk dat ik thuiswerken ook inzet om toch even een uurtje extra te kunnen slapen, even geen pak aan te hoeven, laat in de ochtend douchen, bezoek aan de kapper…kortom, redenen die persoonlijk zijn en minder met werk te maken hebben. Neemt niet weg dat de laptop om half 8 open gaat (collega’s: Zo, jij bent vroeg…ja, en jij dan? Ja, ik zit thuis…ja, ik ook…oh, dan moet je je msn-naam nog aanpassen ;)). Om 23.00 uur druk op op sent van je laatste mail of sluit je het document waar je aan werkte. Vaak doe ik meer, maar wel alles door elkaar. Dat moet je nou ook weer niet elke dag hebben.

Jij dacht aan een kantoor in huis, gisteren liepen er op kantoor kids door het pand…ik weet niet wat prettiger is….

We blijven leren van de ervaringen, leuk om die hier ook eens te lezen. Ik kwam hier via de tweet van Sogeti, waar jij weer lid (heet dat zo) van bent en ik las in jouw tweet je link van je site….wat een digitale wereld zeg.

Ik ga even dochen, werk vandaag thuis, had geen afspraken….werk ze en laten we een volgende keer eens digitaal lunchen via de webcam!

Daniel

Leave a Comment