Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

De schaduwzijde van een ‘zittend’ beroep

loper.bmpHoewel een YFNUM een grote hoeveelheid klanten bezoekt, medewerkers spreekt, vergaderingen bijwoont en beoordelingen samenstelt, en daarvoor op een grote diversiteit aan locaties vertoeft en navenant afstanden aflegt, brengt hij of zij het merendeel van de dag zittend door. Of dit nu in een grote of kleine auto is, in een mooie omgeving of in de file, het komt er continu op neer dat een YFNUM zit en niet tot nauwelijks beweegt. Het gevolg van jaren van dagelijks inactiviteit is over het algemeen wel bekend. En zo houdt het leven van een YFNUM niet op wanneer de laptop dicht wordt geklapt of de vergadering gesloten, maar begint het andere deel van zijn werk: zorg dragen dat een gezonde geest in een gezond lichaam kan vertoeven.

Gelukkig zien steeds meer bedrijven het nut en de noodzaak in om sportfaciliteiten te bieden aan hun medewerkers. Persoonlijk vind ik het nog steeds jammer dat bij ons op de kantoren niet kan worden gedoucht en tussentijds sporten daarmee is uitgesloten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Belastingdienst, waar werknemers beschikken over een compleet ingerichte sportruimte met bijbehorende sportinstructeur (en nee, sporten vindt niet onder werktijd plaats). Ook bij defensie, waar ik een ander deel van mijn tijd door breng, is op vrijwel elke kazerne een sportgelegenheid aanwezig, en maakt het voor mij mogelijk om na mijn dagelijkse werkzaamheden nog ergens langs te rijden. En bij de laatst genoemde werkgever hoor je zelden iemand klagen over een hoge mate van inactiviteit in zijn of haar functie.

Want of het nu 30 kilometer per week hardlopen is, 100 kilometer fietsen, 3-day split fitness oefeningen, taekwondo, snowboarden of zelfs een stormbaan zo nu en dan, een YFNUM ontkomt er haast niet aan om actief aan zijn of haar gezondheid te werken (uitzonderingen daargelaten). Wat dat betreft is het toch jammer dat denken en praten zoveel efficiënter door ons lichaam gedaan worden als fysieke inspanning, aan de andere kant hebben we dan ook geen excuus om niet te sporten.Wordt sport daarmee een wezenlijk onderdeel van de functie van een YFNUM? Of van elke functie met een hoge mate van inactiviteit? En zo ja, is ‘fysieke inspanning’ dan een bonus van functies die een hoge mate van fysieke inspanning vergen? Of is juist het gebrek aan fysieke inspanning de schaduwzijde van elke witte-boorden-functie? Want in dat geval kun je rustig nog 10 – 20 uur per week bij deze functies optellen…

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment