Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Quinn 3: (on)kwetsbaarheid

images-4.jpegRobert E. Quinn begeleidt al jaren diverse topmanagers en noteert zes criteria om een echte leider te onderscheiden. In deze post gaan we nader in op het derde criterium: een manager wil onkwetsbaar lijken, terwijl een ware leider zijn zwakke punten durft te tonen.

Hoewel Hollywood juist het tegenovergestelde lijkt te suggereren, zoals de fameuze uitspraak in de film U-571 : ”You’re the skipper now. And the skipper always knows what to do whether he does or not.”, is het juist de ware leider die zijn zwakken punten durft te tonen. Net als alle andere mensen heeft ook hij zijn zwakke en sterke kanten, kent hij gevoelens van angst en onzekerheid. Wie de integriteit bezit af en toe (dus met mate) de eigen tekorten te tonen, blijft geloofwaardig. En die geloofwaardigheid is juist de essentie waar het hier om draait.

Op de website managementissues.com is een geweldig voorbeeld te lezen van geloofwaardigheid in de context van authentiek management. Kort gezegd stelt een directeur zichzelf verantwoordelijk voor het niet binnenhalen van een grote order. Hij weet dat dit consequenties heeft voor het bedrijf en zijn medewerkers. Hij vertelt in alle eerlijkheid zijn versie van het verhaal en daarbij verschuilt hij zich niet achter anderen. Hij neemt de verantwoordelijkheid en biedt daar zijn oprechte excuses voor aan. Emoties spelen hier een grote rol bij; zij bevestigen de goede wil van de directeur. De medewerkers begrijpen de situatie en pruttelen niet tegen omdat ze directeur op zijn woord geloven. Ze hebben respect voor zijn manier van handelen en waarderen die.

Naast het aspect van geloofwaardigheid speelt ook complementariteit een belangrijke rol. Door inzicht te geven in de zaken waar je als leider of manager minder sterk in bent, geef je duidelijk aan waar anderen jou kunnen aanvullen met hun kennis en kunde. Daarmee wordt een grote stap gezet in het verkrijgen van een complementaire teamsamenstelling. Veel team assessments gaan juist in op de overeenkomsten en verschillen van de diverse teamleden, waarbij nauwlettend wordt gekeken wie elkaar in welke rol aanvult. Dit betekent niet altijd dat de individuele leden uitstekend met elkaar kunnen omgaan, maar wel dat hun inzichten en uitgangspunten elkaar optimaal kunnen aanvullen.

De leider die daarentegen zijn zwakke punten angstvallig verbergt, hoopt hiermee de status te verkrijgen als alwetend leider. De omgeving waarin deze type leiders opereren laten vaak weinig ruimte voor feedback en merk je al snel dat in ‘de wandelgangen’ of op Internet fora buiten het bedrijf met hoon wordt gesproken over de kwalificaties van de leider. Door de status die dergelijke managers zichzelf toedichten doen teamleden graag een stapje naar achteren wanneer het op cruciale momenten even moeilijk wordt voor de manager, en kijken zij met verve uit naar het moment waarop hij van zijn wankelende kruk naar beneden stort.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment