Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

iPhone 3GS versus HTC Touch Diamond (& Pro versie) versus Windows Mobile

De DrieIk ben bevoorrecht. Ik heb de HTC Touch Diamond al een jaar als privé telefoon gebruikt en inmiddels ligt daar als grotere broer de HTC Touch Pro naast. Om de hype rondom de iPhpone goed te begrijpen heb ik mijn (privé) contract nu verlengd en nu ook een iPhone 3GS in mijn bezit sinds een week. Meer dan een jaar geleden waren een paar mensen om mij heen het verschil tussen de HTC en de iPhone aan het bespreken en iemand zei heel stellig “de HTC heeft alles wat de iPhone heeft aan technologie, maar dan beter”. Inmiddels heb ik met beiden ervaring en deel dat graag met jullie.

Uiterlijk en handelbaarheid

De iPhone is een grote telefoon, dat staat buiten kijf. En als je hem in een beschermend hoesje wil doen om het kunstwerkje te beschermen, des te groter. Hij geeft dan ook een aardig stevige bult in de broekzak als je hem even snel bij je steekt. Desalniettemin ziet hij er prachtig uit met een fijn groot scherm. De HTC is wat dat betreft beter handzaam, lichter en kleiner. Dat heeft vanzelfsprekend ook effect op de grootte van het scherm, daarover straks meer. De HTC heeft ook meer knoppen dan de iPhone, wat in sommige gevallen erg handig is (maar daarover kun je van mening verschillen, zie verder). Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze welk uiterlijk je plezieriger vind. Dit beschouw ik dan ook als een gelijkspel.

Interface.

Apple heeft ingezet op gebruiksgemak, en dat is te merken. De iPhone werkt snel, soepel en intuïtief. Geen gebruiksaanwijzing voor nodig. Dat kan overigens ook voor de HTC gezegd worden, maar heeft als nadeel dat het Windows 6.1 besturingssysteem gepimpt is met HTC’s TouchFlo skin en dat is niet altijd optimaal in het gebruik. Daarnaast heb ik er zelf ook nog applicaties weer overheen geïnstalleerd (voor bijvoorbeeld SMS’en en agenda), waardoor het geheel nog minder snel wordt. Het voordeel van precies doen met je telefoon wat je wilt (Windows) heeft dus traagheid van het OS tot gevolg. De iPhone krijgt je eigenlijk ‘as is’ en vergeet het maar dat je bepaalde systeemsoftware aan kunt passen aan je eigen wensen maar ja, het werkt dan ook snel en makkelijk. En, ik weet niet hoe ze het doen, maar het onscreen toetsenbord van Apple werkt fantastisch, veel beter dan die van de HTC. De HTC Pro heeft overigens een vast toetsenbord met een veelheid aan keuzes en extra sneltoetsen en dat werkt weer fijner dan de Apple maar de Pro is dan ook bijna twee keer zo dik als de GS. Kortom, ook weer een kweste van keuze (prestatie versus hackability versus grootte) maar ik merk dat ik snel naar de iPhone grijp dus daar wint de Apple het.

Scherm

Ik weet even niet van de verschillende resoluties zijn van de schermen en eigenlijk boeit het me niet zoveel want ik zie het verschil toch niet. Het verschil in grootte van het scherm zie ik echter wel. En de grootte van het Apple scherm is gewoon erg fijn. Het maakt invoeren via touch-screen makkelijker en beelden van apps, films en games des te mooier en leesbaarder. Een screenprotector is wel aan te raden, want bij mijn HTC deed ik dat niet en door allerlei krasjes werkt dat op een gegeven moment minder fijn. Hier wint de Apple dus (het voordehandliggende nadeel is de grootte van de telefoon, zoals eerder gememoreerd, dus in feite vergelijk ik nu een appel met een peer).

Hardware prestaties

Het gebruik van multimedia, touchscreens, GPS, HSDPA en WiFi vraagt nogal wat van je telefoon en dat is te merken. Formeel hebben de beide telefoons meerdere honderden uren standby tijd maar door push/fetch email, wifi, bluetooth en meer van dat soort zaken zijn te telefoons na een dag intensief gebruik gewoon toe aan de oplader. Gebruik van intensieve applicaties zoals navigatie verkorten die duur tot minder dan een dagdeel (6 uur). Daarin verschillen ze weinig van elkaar. Zaak dus om altijd een kabeltje bij je te hebben of een carcharger in de auto (de goeie oude tijd dat een telefoon ook echt 10 dagen mee ging als je er mee belde en sms’te… en verder niks, ligt ver achter ons). Het bereik van 3G, WiFi en GSM is ongeveer gelijk (getest in huis en op kantoor).

De camara’s zijn ook ongeveer gelijk. Niet bedoeld om kunstwerken mee te maken dus, maar voor een snapshot nu en dan. Ze zijn redelijk traag qua respons (een halve seconde tussen afdrukken en de uiteindelijke foto is wel gebruikelijk). Ze kunnen beiden ook filmpjes maken en doen het eigenlijk alleen scherp bij goed licht. De HTC Pro heeft als enige een ingebouwde LED flitser (voor de korte afstand dus).

De capaciteit van de iPhone met 16 of 32GB is enorm. Overigens gaat het, net als met salaris, toch wel op, hoeveel geheugen je ook hebt. Het contrast met de Touch Diamond (4GB vast) is dan ook groot, zeker omdat ik bij deze laatste regelmatig (en uitermate irritant) de melding kreeg dat het programmageheugen vol was en ik dat niet kon aanpassen of verschuiven. De Touch Pro heeft meer werkgeheugen en een uitbreidbare slot dus daar speelt het geheugenprobleem minder.

Apple wint het uiteindelijk qua hardware echter door de keuzes die ze maken voor het gebruik van hun software (zie hieronder).

Software.

Scherm aanApple heeft bepaalde keuzes gemaakt in opzet van de iPhone en de belangrijkste daarvan is mijns inziens dat er nooit meer dan 1 applicatie tegelijk kan draaien. Multi-tasking zoals we van Windows kennen gebruikt de iPhone niet (een paar uitzonderingen zoals de iPod-player en zo daargelaten). Ik zou dus geen stappenteller en een GPS applicatie om elkaar te controleren/aan te vullen kunnen gebruiken. Niet dat er veel situaties zijn waarin zoiets erg onhandig is, aangezien (doordat er geen redundante software in het geheugen staat) de iPhone redelijk rap zijn applicaties opstart.

Jammer genoeg kun je de Apple zo goed als niet aanpassen aan je eigen wensen, zoals bijvoorbeeld het startscherm, sms-programma, telefoonskin, etc. Gelukkig is de implementatie van Apple daarin al redelijk goed. Ik had echter graag in het startscherm bijvoorbeeld mijn dagagenda gezien en eventueel of (en hoeveel) mailtjes ik heb met mogelijk een preview gelijk SMS dat heeft in de GS. Maar dat kan dus niet. Hier wint de HTC (lees: Windows Mobile) software het.

Het installeren van nieuwe software kan alleen via Apple’s AppStore. Ook hier: voordeel en nadeel. Niet elke ontwikkelaar wil namelijk misschien betalen voor het gebruik van de AppStore (aanbieders betalen een jaarlijkse fee) en je krijgt alleen wat goedgekeurd is door Apple (dus geen media spelers of excel). Daar staat tegenover dat het allemaal op één plek staat en dat is gewoon handig. De HTC/Windows Mobile kan wat dat betreft alles aan maar je bent er niet altijd zeker van wat je krijgt, hoe het omgaat met je systeem en of het veilig/goed getest is.

Verder is Apple heel strikt in wat hij wel en niet af wil spelen. DivX films, avi’s, weet ik het wat er allemaal is… kansloos. Waar je op de HTC’s gewoon een DiVX speler zet en alles afspeelt wat je wilt, kan Apple alleen afspelen wat Apple wil.

De stembesturing van de iPhone is goed, beter (intuïtiever) dan op de inmiddels verouderde Ipaq Voice Navigator die ik eerder had. Je zult alleen Engelse namen (Mandy, Dave) wel op zijn hollands uit moeten spreken (màndij, daavù).

Interoperabiliteit

Die is (ongetwijfeld bewust) niet zo goed van Apple. Voordehandliggende bestanden op je iPhone krijgen (zoals powerpoints of ritregistratie in excel) moet via moeilijke omwegen (betaalde Mobile-Me, via Google Docs of het installeren van een app die excel wel kan lezen maar niet bewerken). Geen folderstructuren dus om doorheen te bladeren. Dat maakt het voor de zakelijke gebruiker minder optimaal omdat op Windows Mobile telefoons de samenwerking met (nog steeds op meer dan 80% van de desktops/laptops draaiende) Windows XP/Vista gewoon goed is. Drag & drop.

Instellen van mail en agenda (Exchange, GMail, Hotmal) is overigens prima.

De keuzes die Apple heeft gemaakt

Er zijn een paar keuzes die Apple heeft gemaakt, waar ik mijn wenkbrouwen over frons. Ten eerste, je moet zo’n beetje alles qua bestandenbeheer (fotoos, films, etc) doen via iTunes en in Apple’s eigen (MPEG-4) formaat. Dus de DIVX films die ik heb kan ik hier niet op zetten (tenzij ik ze eerst converteer). Dan zijn er nog een paar kleine dingen waarvan ik me afvraag: waarom? Zoals het ontbreken van een letter-teller als je SMS’jes stuurt! Dan is er nog het ontbreken van manieren om zakelijke bestanden (excel, powerpoint maar ook Open Office bestanden) goed te gebruiken. Mogelijk overigens dat het betaalde QuickOffice hier verbetering in aanbrengt.

Update 1: 18/9

Inmiddels heb ik ook de bluetooth van de iPhone uitgeprobeerd en die werkt zoals het hoort. Zowel de ingebouwde carkit van de auto als de Nolan N-Com kan hij goed vinden. In het laatste geval kan hij ook full-duplex stereo geluid sturen en op de motor dus naar muziek luisteren over bluetooth.

Daarentegen is de ingebouwde speaker van de iPhone nogal onhandig geplaatst, linksonder namelijk. Als je hem dan in landscap houdt lijkt het geluid van rechts te komen én in landscape zit mijn hand bijna altijd over de speaker heen waardoor het geluid zo goed als wegvalt

Conclusie

Uiteindelijk is het een kwestie van voorkeuren. Ik kan me inmiddels voorstellen waarom mensen lyrisch zijn over de iPhone, want hij is gewoon erg mooi, snel en makkelijk in gebruik. Een hele prestatie, zonder meer. De mensen die Apple’s product afkraken begrijp ik echter ook, want er worden keuzes voor je gemaakt en beperkingen opgelegd waar je misschien niet op zit te wachten. Een iPhone-killer zou alle pluspunten van de iPhone moeten hebben en dan de mogelijkheden tot individualisering en compatibiliteit… maar dat gaat bijna per definitie ten koste van de prestaties en stabiliteit denk ik, dus is bijna een onmogelijkheid. Ergo… volg je eigen wensen…

Waar wint de apple het?

  •  gebruiksgemaak
  •  groot scherm
  •  snelheid
  •  stabiliteit
  •  appstore

Waar is er een gelijkspel

  •  ontwerp (kwestie van smaak overigens)

Waar wint de HTC (met Windows Mobile Professional 6.1) het

  •  handzaam (de Pro overigens niet, dat is een dikke trol maar dat is de prijs van een hardware-toetsenbord)
  •  aanpasbaarheid aan eigen wensen
  • Kan met alle bestanden en bestandsvormaten omgaan

1 comment

1 Sander Bosma { 09.18.09 at 13:19 }

Kun je er ook mee bellen?

Leave a Comment