Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Zoenen of Niet Zoenen, dat is de vraag

kiss_lipsVandaag had ik een vrouwelijke collega op de chat en kwam het zoenen met oud en nieuw ter sprake. “Dan krijg je ook al die onaantrekkelijke types die je moet kussen”, verzuchtte ze. Ik moest direct terugdenken aan een gesprek dat ik vorig jaar rond deze tijd had met twee andere vrouwelijke collegae en hoe zij daar tegenaan kijken. Zeker in de ICT omgeving met zo’n 20% (maximaal) aan vrouwen kan dat voor hen nogal een opgave zijn. Ze willen collegiaal zijn en niemand voor het hoofd stoten, maar van sommigen hebben ze misschien helemaal niet de behoefte om al dan niet geschoren wangen tegen de hare aan te voelen.

Want dat je je meest directe collega de traditionele 3 zoenen geeft is bijna vanzelfsprekend. Als je dagelijks samenwerkt en mekaar goed kent en vertrouwt, dan is dat vrij natuurlijk om te doen. En als je een collega helemaal niet kent maar toevallig tegen het lijf loopt, is het net zo vanzelfsprekend om een hand te geven. Maar het is dat grijze gebied daartussen waar soms genante situaties ontstaan en waar sommige vrouwelijke collegae dus tegenop kijken. Want je zal maar je hand uitsteken voor een collegiale groet en opeens komt er een misschien wel helemaal niet gewenst hoofd je private space in om die ene kans van het jaar te grijpen om nabij die aantrekkelijke vrouwelijke collega te zijn. Om dat soort genante situaties te voorkomen kun je (zowel als man en als vrouw) het beste er vanuit gaan dat je afstand bewaard tenzij je er *zeker* van bent dat zoenen gewenst is.

Als je dus zo’n goede band met een collega hebt dat je weet hoe haar hond/kat/paard/kind/partner heet dan is het redelijk veilig om de nieuwjaarskussen aan te gaan (wel even kauwgom regelen en je goed scheren die ochtend). Als je dat niet hebt, is het verstandiger er vanuit te gaan dat het mogelijk niet gewenst is en steek je gewoon je hand uit. Dan kun je het initiatief bij je vrouwelijke collega laten en voorkom je zowel als man en als vrouw een moment waar je niet op zit te wachten.

Overigens kun je het ook gewoon een paar dagen/weken vantevoren bespreekbaar maken met een grap en een kwinkslag, dan weet je gelijk hoe de vlag erbij hangt en merken je vrouwelijke collegae dat je er over nadenkt en dat je ze niet overvalt. Zo weet ik inmiddels van een paar collegae dat ze liever een hand geven, weet ik van anderen dat ze geen probleem hebben met kussen, en bij de rest steek ik gewoon mijn hand uit en zie ik wel hoe het afloopt.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment