Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Hoe stevig is de grens tussen werk en privé nog?

chain-link-fence

Toen ik mijn zakelijke carrière een kleine 10 jaar geleden begon was men nog vrij strict in het handhaven van de grens tussen werk en privé en ook daarvoor, in mijn diensttijd, was dat al zo. In de loop der jaren is die grens echter steeds vager geworden. Met de coagulentie op de snelwegen en de faciliteiten van de moderne maatschappij is het nauwelijks meer opportuun om per se op kantoor te verschijnen. RoundTable, MSN, Skype, Livemeeting en veel meer zijn in voorhanden voor directe communicatie. Sharepoint, SameTime en andere technologiën faciliteren het delen van en werken aan diverse documenten. De enige beperking is de leercurve en de zin en tijd maken om met de technologie kennis te maken; even afwachten wat veldslag tussen de verschillende technologiën uiteindelijk als winnaar uit de bus doet komen en voilá: op kantoor komen hoeft niet meer.

Dat maakt dan ook de weg vrij voor HNW (Het Nieuwe Werken) waarin ik doe wat ik wil, waar ik wil.  Overdag een boodschap of naar muziekles, zondagavond nog even de mail doen en de week erna doornemen, donderdagmiddag naar het strand en donderdagavond dan de beoordeling schrijven: het kan allemaal. De keerzijde daarvan is dat ik tijdens het boodschappen doen ook gebeld kan worden door een klant, medewerker of collega-manager en dan voelen we ons niet opgelaten als het goed is (toch). En (zoals me wel eens is overkomen) ook op zondag moet ik wel bereikbaar zijn en medewerkers te woord staan over het een of ander, ook als het niet levensbedreigend is.

De grens tussen werk en privé vervaagt dus… of toch niet?

Want juist als werk en privé steeds meer door mekaar heen gaan lopen waardeer ik de momenten dat ik even helemaal geen rekenschap hoef af te leggen des te meer. Zo heb ik er voor gekozen om naast mijn zakelijke telefoon ook nog een privé telefoon bij me te houden zodat ik tijdens te vakanties gewoon niet bereikbaar ben (heb wel eens een collega gebeld terwijl hij op een terras zat in Frankrijk… dat wil ik dus niet dat mij overkomt). En ook online wordt mijn grens tussen werk en privé voor mij juist meer verzuild dan dat die grens vervaagd. Hyves gebruik ik vooral privé, net als facebook. En linkedin juist weer vooral zakelijk. Onvermijdelijk is natuurlijk dat er overlap is maar ik heb ook het ontvrienden toegepast en blijf dat ook doen om die grens, althans voor mezelf, in stand te houden. Ik hou ook twee separate blogs bij, deze (zakelijke) en een andere privé (die als het goed is niet te vinden is via google tenzij je het adres weet).

Want ik ben er wel van overtuigd dat je, als je zakelijk bereikbaar  kunt zijn, je nooit helemaal kunt ontspannen en je hoofd leeg kunt maken. Daar heb ik zelf meestal wel een week voor nodig, om in een vakantieritme te komen. En dan wil ik niet zakelijk bezig zijn (ik moet zeggen dat het me wel eens moeite kost om ook van mijn mail weg te blijven overigens).

Dus mijn grens tussen werk en privé is nog steeds redelijk stevig. Ja, ik pas het nieuwe werken toe en dat betekent dat mijn werktijden veranderen en ik doe wat ik moet doen op het moment en de plek dat het mij het beste uitkomt. Maar de grens tussen werk en privé is er nog wel degelijk.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment