Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Een Lightning Talk in Pecha-Kucha stijl presentatie opbouwen

Bij het overgaan naar onze nieuwe divisie per 1 oktober hoort, natuurlijk, ook een korte presentatie aan het personeel over de totale dienstverlening die we bezigen. Daarbij werd mij, als expertisemanager, ook gevraagd in 2 minuten iets te vertellen over onze CRM dienstverlening.

Om er geen ‘standaard’ of heel rommelig verhaal van te maken, heb ik me eens verdiept in de verschillende manier van snelle presentaties geven zoals Ignite, Pecha Kucha en Lightning talk en ik heb gekozen voor een combinatie: 8 sheets, 15 seconden per sheet.

Ik kwam er al snel achter dat dit vrij veel voorbereiding vergt, omdat je verdomd goed na moet denken wat je precies wel, en vooral ook wat je níet wil vertellen. Elke sheet moet een deel of kenmerk van je hele verhaal ondersteunen. Verder is het van belang om uitermate goed je verhaal te oefenen; zelf had ik er voor gekozen per sheet een klein spiekbriefje te maken. En door het gebruik van muziek was het nog eens extra opvallend.

Bij Pecha Kucha moet je 15 seconden per sheet rekenen met automatische overgangen, maar de eerste en laatste sheet heb ik zonder dat automatisme gedaan om tijd te hebben van spreker te wisselen.

Het leuke van het op deze manier is dat je heel erg vrij bent in het bewegen door de zaal; ik hoefde niet bij de computer te blijven staan of te hannesen met een presenter. Ik kon gewoon in het gangpad tussen de 150 professionals staan en samen naar de sheets kijken terwijl ik mijn verhaal deed. De sheets moeten dus, in volgorde, ongeveer het volgende weergeven.

  1. Start, nog geen tijd of muziek
  2. Inleiding CRM en start muziek
  3. CRM is niet alleen een pakket, maar ook een strategie
  4. CRM is een toolbox vol met mogelijkheden en opties
  5. Het gaat niet alleen over klant-relaties, maar over alle soorten van relaties
  6. Je kunt hele grote, tot hele kleine projecten doen met CRM
  7. Wat betekent het voor JOU als professional
  8. Wat betekent de overgang naar onze nieuwe divisie, SOLutions, voor ons
  9. xRM – samenvatting

De reacties waren gemengd, van positief tot bedenkelijk en onwennig.

Hoe dan ook leuk om te doen en aan te raden om eens wat anders te doen, zeker als je maar een paar minuten hebt. Reken echter wel op veel meer voorbereidingstijd dan  bij een standaard presentatie en vooral: pas de kunst van het weglaten toe.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment