Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Vriendjespolitiek

Vriendjespolitiek. Het heeft een nogal negatieve connotatie. Nepotisme. Old Boys Network. Toch ben ik eigenlijk wel een voorstander van vriendjespolitiek.

Het voordeel van ‘vriendjes’ is namelijk, daar ga ik althans van uit, dat je de betreffende persoon kent en weet wat je aan hem of haar hebt.

Ik heb in mijn tijd bij werving en selectie namelijk echt wel eens fouten gemaakt en verkeerde inschattingen gedaan. Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat mensen bij een sollicitatie hun beste beentje voorzetten en (in sommige gevallen althans) ook de mogelijke vereiste psychometrische tooling wordt ingevuld met het einddoel voor ogen (mochten ze Covey gelezen hebben).

Het voordeel dat je dan hebt bij ‘vriendjes’ is dat je (hopelijk) al een idee hebt hoe ze bijvoorbeeld om zullen gaan met stress, wat hun arbeidsethos is (melden ze zich makkelijk ziek) en wat bijvoorbeeld hun primaire communicatiestijl is onder druk. Dit zijn zaken die je vaak pas verderop in een arbeidscontract zult tegenkomen.

Ik wil overigens niet beweren dat je vriendjes moet voortrekken! Dat je ze moet helpen aan een baan omdat ze werkeloos zijn, of ze bovenop de stapel leggen (of, nog kwalijker, oneigenlijk andere kandidaten afserveren). Of, zoals Martine Hafkamp al aangeeft in haar artikel: het opbouwen van een politiek machtsblok. Vriendjespolitiek moet gebeuren met een zeer sterk gevoel voor ethiek. Want stel, je bent aangenomen 0m een organisatie te veranderen of te transformeren: dan heb je naast je wat gelijkdenkenden nodig om de taak gedaan te krijgen. Daar kun je beter ‘vriendjes’ voor gebruiken die je kent en vertrouwt, dan onbekenden.

Er kleven natuurlijk ook nog andere nadelen aan: hoe ga je om met hiërachische verhoudingen bij ‘vriendjes’ en wat gebeurt er als je deze personen moet gaan begeleiden, beoordelen of met hen salarisonderhandelingen moet voeren? Dit soort zaken kun je dan ook beter (indien mogelijk) uitbesteden, net als een belangrijk deel van de werving. CV selectie en eerste gesprek laten doen door een collega is zeker een goed idee, evenals het toepassen van een gedegen wetenschappelijk onderbouwde tool zoals 16PF.

Maar bij gelijke geschiktheid zou voor mij de keuze heel makkelijk zijn: vriendjespolitiek gaat bij mij dan boven een onbekende en potentieel onberekenbare factor (tenzij je je ‘vriendje’ kent als onbetrouwbaar, lomp, a-communicatief en/of frauduleuze belastingontduiker, maar goed, dat lijkt mij vanzelfsprekend).

Laat je dus niet afschrikken als iemand je beticht van ‘vriendjespolitiek’ en huil ook niet mee met de wolven in het bos maar bedenk dat vriendjespolitiek, mits oprecht en ethisch toegepast, een heel sterk middel kan zijn.

2 comments

1 De regels van het spel — YFNUM { 09.27.13 at 20:47 }

[…] en laat de regels dan voor je werken. Benader eventueel iemand die invloed heeft op het proces (vriendjespolitiek, inderdaad) of gewoon de regels goed kent en je kan uitleggen; of stel gewoon de regels aan de […]

2 Chris { 03.13.18 at 11:14 }

De onderbouwing die ik al jaren zocht. Danku!

Leave a Comment