Christiaan Lam – over de dagelijkse avonturen van een mobiele manager
Random header image... Refresh for more!

Boekbespreking: Leiderschap onder Vuur, ridder Marco Kroon

Als rechtgeaarde (ex) militair en leider sprak dit boek me vanaf het begin al aan. Een unieke persoon die een uniek verhaal te vertellen heeft. Want een Ridder Millitaire Willemsorde kom je niet heel veel tegen. Vol goede moed begon ik dan ook aan dit boek, maar een lichte teleurstelling maakte zich toch van mij meester toen ik Leiderschap onder Vuur had gelezen en weggelegd.

Eerst het goede: het boekje is prima leesbaar met korte, duidelijke hoofdstukken en helder taalgebruik. Verder zijn de hoofdstukken hierin gelardeerd met het verhaal van een actie in Afghanistan waardoor de (praktijk)lessen die Ridder Kroon bijna tastbaar worden en in ieder geval tot de verbeelding spreken.

Wat ik echter miste is een mooie correlatie met wetenschappelijke literatuur of onderzoek. Door deze manier van schrijven waarin grotendeels wel de conclusies en uitkomsten worden weergegeven maar een grotere, minder persoonlijke context mist doet het erg denken aan Het Boek van de Vijf Ringen, van Miyamoto Musashi. Wijze lessen maar de grotere/diepere context mis ik helaas. Dat zou het boek des te meer kracht en wetenschappelijke waarde hebben gegeven waardoor het meer zou worden dan een samenvoeging van korte praktijkervaringen.

Begrijp me niet verkeerd, de praktijkervaringen hierin zijn duidelijk, waardevol en zinnig en voor een deel buitengewoon goed om weer eens te lezen en tot je door te laten dringen. “Maak van aannames feiten” is een prachtige oneliner die ik met me mee ga dragen.

Maar het ontstijgt slechts enkele keren het niveau van de oneliners en dat is jammer, want met een goede, gedegen wetenschappelijke aanvulling van bijvoorbeeld de NLDA (of co-schrijverschap van dat instituut) zou het des te sterker zijn geweest.

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment